ONS VERHAAL
Buitenplaats de Bergse Bossen
EEN UNIEKE GESCHIEDENIS
Direct na de Tweede Wereldoorlog besloot de vakbond CNV voor haar leden een vakantiecentrum op te zetten in Driebergen. De bouw van dit centrum werd in 1948 door de leden letterlijk met dubbeltjes en kwartjes bij elkaar gespaard. Dit centrum, ‘De Zandkuil’, was dus bedoeld als vergaderruimte voor de bond, maar later ook als ontmoetingsplaats voor de jeugd. De poging van Van Baren om jeugdige arbeiders te organiseren was nieuw en succesvol. Door het succes resulteerde het uiteindelijk in de opening van vakantieoord ‘Ons Centrum’.
ONS CENTRUM
Ons Centrum prees zichzelf als een plek met een ongedwongen gezellige sfeer, inclusief slaapzaal en waslokaal, omringd door boswallen en een open haardvuur voor de gezelligheid. Het centrum was vooral bedoeld voor leden van de vakbond, met maar 40 slaapplaatsen. Er werd aandacht besteed aan activiteiten, gepraat over nuttige onderwerpen en er was een kampbibliotheek. De leden moesten zelf lakens meenemen en konden dekens huren voor 1 gulden per stuk per week. Ook gezinnen van de leden waren welkom en er kwamen steeds meer bezoekers.
De bond had het stichtingskapitaal bijeengebracht. De kosten van Ons Centrum moesten voor een deel worden betaald van de inkomsten die werden opgehaald bij de deelnemers aan de vakantieweken. Ons Centrum mocht de bondsfinanciën niet duurzaam belasten. Via de afdelingen werd een wekelijkse vrijwillige bijdrage gevraagd. Duizenden leden waren bereid om voor het ‘eigen’ vakantieoord te storten in het ‘2 cent per week fonds’. In 1951 was het ook mogelijk om 5 hectare bos te kopen, waardoor het totale terrein werd vergroot. Het centrum werd uitgebreid met slaapplaatsen, huisjes en een recreatiezaal.
Nog steeds waren er volop activiteiten vanuit het CNV. Met name de zomervakantieweken waren goed bezet. Gemiddeld tweehonderd gasten per week, waaronder veel jongeren. Er ontstond een bepaalde sfeer die uniek te noemen is. Vele gasten kwamen jaarlijks terug naar het vakantieadres in Driebergen. Vergaderingen, trainingen en cursussen vanuit de vakbeweging werden meer en meer georganiseerd.
STEEDS MEER VERANDERINGEN
De grote stimulator van Ons Centrum heeft in 1969 de eerste steen gelegd en gaf het startsein voor de bouw van een stenen accommodatie. Terwijl de gasten bij de oprichting nog genoegen namen met 4-persoonsslaaphuisjes en 20-persoonsslaapzalen, kwam steeds meer de vraag naar de wat luxere 1 en 2-persoons hotelkamers. De vraag naar vergaderzalen was enorm. Er werd meer bijgebouwd en bijna jaarlijks gerenoveerd. De bezetting van gasten bleef optimaal.
De omslag kwam eind jaren ’80. Veel vakbondscursussen en trainingsactiviteiten werden steeds meer gehouden in het gesubsidieerde SBI in Doorn. De vakbonden gingen vergaderen in de eigen vakbondskantoren. De vakbondsactiviteiten in Ons Centrum liepen terug tot 10% van de totale bezetting. Uiteindelijk bleek dat er wel een toekomst was voor Ons Centrum, maar daarvoor was en grote verandering nodig van de organisatiestructuur en faciliteiten.
HOTEL & CONGRESCENTRUM DE BERGSE BOSSEN
Het nieuwe concept opende zich in 2000 als Hotel & Congrescentrum de Bergse Bossen. Veel aandacht werd besteed aan een betere en aangenamere uitstraling van de totale accommodatie. Het hotel kwam ook steeds meer in beeld voor voorbijgangers. Er waren destijds 74 hotelkamers die 7 dagen per week beschikbaar waren voor congresbezoekers, hotelgasten en vakantiegangers. Nieuwe ontwikkelingen ontstonden, zoals het restaurant en de opening van het Grand-Café.
FINE'S BUITENPLAATS DE BERGSE BOSSEN
Op 18 November 2019 is hotel de Bergse Bossen toegevoegd aan de familie van Fine Hotels & Suites van Corina Waaijer. Met het oog op de toekomst ziet Fine Hotels & Suites mooie kansen om de Bergse Bossen nog persoonlijker, sfeervoller en kwalitatiever te maken. Een plek buiten kantoor waar het inspirerend vertoeven is en het aan niets ontbreekt. Een echte buitenplaats. Daarom heet het mooie hotel nu: Buitenplaats de Bergse Bossen. Fine Hotels & Suites is ontzettend trots dat de Bergse Bossen is toegevoegd aan de collectie.